Opiniestuk Vlaamse rectoren, 12 januari 2019, De Morgen

De academische fall-out van een no deal brexit

voor het volledig artikel, klik hier

*   *   *

Donderdag 12 oktober 2017 trokken de rectoren, vicerectoren en beleidsmakers van de vijf Vlaamse universiteiten naar Londen op uitnodiging van de algemeen vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in het Verenigd Koninkrijk, Nic Vandermarliere. Samen met een delegatie Britse rectoren en universiteitsbestuurders bespraken ze er de Brits-Vlaamse samenwerking en de uitdagingen die met de nakende Brexit gepaard gaan.

Het is duidelijk dat er vandaag een sterke band bestaat tussen het Vlaamse en Britse hoger onderwijs. Studenten- en stafmobiliteit tussen beide landen groeien exponentieel, en op het vlak van onderzoek en ontwikkeling blijken Vlaamse en Britse academici nauw samen te werken in gezamenlijke projecten en publicaties. Een belangrijke vaststelling daarbij is dat een groot deel van deze uitwisselingen en samenwerkingen ondersteund worden door Europese fondsen en programma’s. In beide landen blijkt de samenwerking tussen de universitaire wereld en het bedrijfsleven ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van de innovatiecapaciteit in de economie.

VLIR, FWO en UUK (de koepel van de Britse universiteiten) benadrukken in een gezamenlijk statement het grote belang van een blijvende samenwerking tussen beide landen.